VOEDING

CHEF-KOKS van oranje

‘We maken soms wel
15 kilo patat!’

Jurgen en Robbin zijn de chef-koks van Oranje. Zij zorgen ervoor dat de spelers (en de rest van de staf) bij alle uit- en thuiswedstrijden en toernooien gezond én lekker te eten te krijgen.

Waarom is gezonde voeding zo belangrijk voor profvoetballers?

‘Goede voeding is de brandstof voor je lichaam en het zorgt ervoor dat je sterk blijft. Zo geven koolhydraten energie op het veld en helpen eiwitten om weer te herstellen. Wij zorgen dat ze al deze goede stoffen binnenkrijgen.’


Hoe ziet een sportmaaltijd eruit?

‘Sportmaaltijden zijn eigenlijk vrij saai. De spelers krijgen niet één vaste maaltijd, ze kunnen kiezen uit een buffet. Bijvoorbeeld spaghetti bolognese met kipgehakt of een stukje witvis. Op een wedstrijddag is het ook belangrijk dat het eten niet zwaar op de maag ligt. Daarom eten ze naarmate de wedstrijd dichterbij komt steeds lichter. Tomatensoep zonder balletjes bijvoorbeeld, of gegrilde kip met alleen zout en peper.’


Wat vinden de spelers van Oranje lekker?

‘Ze houden erg van Oosterse gerechten. Ook eten ze graag gehaktballen, omdat ze die missen als ze bij hun clubs in het buitenland spelen. Een stamppotje met een gehaktbal of draadjesvlees staat daarom regelmatig op het menu.’

Wat is wat?

Eiwitten: vlees, vis, vleesvervangers, noten, zuivel en eieren

Koolhydraten: pasta’s, rijst, aardappels, brood, groente en fruit

Goede vetten: vis, olijfolie, avocado, noten en zaden

Zijn jullie weleens bang dat ze iets verkeerds eten, waardoor ze tijdens een belangrijke wedstrijd met buikpijn op het veld staan?

‘Nee hoor, we nemen geen risico’s en zorgen dat we alleen koken met goede en veilige producten. Dat houden we heel goed in de gaten, zeker in het buitenland.’


Als een toernooi in het buitenland is, nemen jullie dan producten uit Nederland mee?

‘Zeker weten! Van pindakaas tot hagelslag, van pap tot ontbijtkoek en van dressing tot sambal. Het gaat eigenlijk om de échte Hollandse (en Oosterse) producten die je in het buitenland vaak niet kunt kopen.’


Mogen ze ook weleens pizza of patat eten?

‘Ja, maar alleen bij speciale gelegenheden. Als het niet lukt om na een wedstrijd met elkaar te eten, dan staat er bijvoorbeeld pizza in de kleedkamer. Die is dan bijvoorbeeld belegd met groenten of kip. En als we zo heel af en toe patat maken, dan bakken we soms wel vijftien kilo! Dat is niet alleen voor de spelers hoor, maar ook voor de hele staf. Er staat trouwens geen mayonaise op tafel, ketchup of curry kan wel.’


Moeten jullie ook de afwas doen?

‘Nee, gelukkig niet! Wel maken we onze eigen spullen schoon, zoals onze messen.’


Wat is de perfecte, gezonde Oranjesnack voor tijdens het EK?

‘Kleine gehaktballetjes van rundergehakt in wat tomatensaus. Steek er gekleurd vlaggetjes in en klaar ben je!’

Wist je dat...

De spelers na iedere wedstrijd een complete maaltijd eten? Ook al is het midden in de nacht!