BONDSCOACH

APPEN MET FRANK DE BOER

‘Zelf voetballen blijft het leukste’

Vier keer stond bondscoach Frank de Boer in de halve finale van een EK of WK, maar nooit werd hij kampioen met het Nederlands elftal. “Een goede reden om het nu als trainer te gaan proberen!”

Wat wilde je vroeger worden?

14:06

Van kinds af aan wilde ik voetballer worden. En als dat niet was gelukt, dan had ik voor een ander actief beroep gekozen. Ik ben niet iemand om achter een bureau te zitten.

14:13

Wat deed jij toen je acht jaar was om een hele goede voetballer te worden? 

14:14

Ik trainde heel veel, deed goed mijn best en luisterde goed naar de trainers. Ik was altijd met een bal bezig, samen met mijn tweelingbroer Ronald. Het belangrijkste is dat je er plezier in hebt. Voetballen is het leukste wat er is! Maar wat ook belangrijk is, dat je goed je best doet op school. Dat hebben Ronald en ik ook altijd gedaan! 

14:26

Zou je zelf ook nog mee kunnen voetballen met het Nederlands elftal?

14:33

Haha, nee dat lukt niet meer. De jongens zijn allemaal zo superfit, daar kom ik op mijn 51e niet meer in de buurt. Gelukkig kan ik op de training af en toe nog wel een balletje meetrappen. Maar daar blijft het ook bij. 

14:35

Hoe kun je je het best voorbereiden op een wedstrijd?

14:36

Goed trainen, goed eten, goed rusten. Dat zijn belangrijke dingen voor iedere voetballer. En natuurlijk proberen wij, als coaches, alle informatie te geven die ze nodig hebben. Hoe we zelf willen spelen, hoe de tegenstander speelt, maar ook bijvoorbeeld wat we moeten doen bij hoekschoppen of vrije trappen. De spelers moeten dus best veel onthouden!

14:42

Wanneer ben je het meest nerveus; nu als trainer of vroeger toen je zelf op het veld stond?

14:47

Als speler was het makkelijker vond ik. Soms was ik best een beetje nerveus maar als de wedstrijd begon vergat ik alles en ging ik gewoon lekker voetballen.

14:51

Wat doe je als je de wedstrijd spannend vindt? Word je boos, bijt je nagels?

15:01

Nee, geen nagels bijten en ook niet boos worden. Ik word juist nog geconcentreerder, ik ga helemaal op in het spel.

15:08

Mis je het om zelf wedstrijden te spelen?

15:11

Ik vind het heel leuk om trainer te zijn, maar voetballen blijft het allerleukste! Ik heb altijd enorm genoten van alle wedstrijden die ik heb gespeeld; bij Ajax en Barcelona, maar ook bij het Nederlands elftal.

15:12

Wat doe je als eerste als je thuis komt na een wedstrijd?

15:17

Dat hangt van het resultaat af. Soms relaxed op de bank met een drankje, soms denk ik direct alweer aan de volgende wedstrijd. Maar als we verloren hebben ben ik niet zo gezellig voor mijn familieleden, haha! 

15:19

Wat is leuker, als speler of als trainer Europees kampioen worden?

15:21

Nou, sowieso is kampioen worden het leukste! Ik heb als speler vier keer in de halve finale gestaan van een EK of een WK, maar helaas nooit kunnen winnen. Een goede reden om het nu als trainer te gaan proberen! 

15:26